Pemilik Galaxy S10 dan Galaxy Note 10 digesa mengemaskini perisian fingerprint segera

Maybank telah meminta pelanggan mereka yang menggunakan telefon pintar Samsung dari siri Galaxy Note 10 serta Galaxy S10, untuk mengemaskini perisian telefon pintar mereka ke versi terkini. Ia berikutan isu pengimbas capjari yang ditakuti menjejaskan keselamatan maklumat peribadi pengguna, terutamanya maklumat perbankan dan kewangan.

Samsung telah menghantar notis yang meminta pengguna telefon pintar siri Galaxy Note 10 serta Galaxy S10, untuk mengemaskini perisian pengimbas capjari mereka ke versi 2.0.24.20 bersaiz 4.2MB. Dalam notis itu, Samsung turut meminta pengguna agar tidak menggunakan pelindung skrin bertekstur kerana ia mungkin tersalah anggap sebagai capjari.

Kemaskini pengimbas capjari ini dikeluarkan selepas terdapat laporan dari UK di mana pengguna menemui telefon pintar Samsung beliau boleh dibuka sesiapa sahaja dengan meletakkan pelindung skrin dan menggunakan capjari yang tidak didaftar. Situasi yang paling ditakuti beliau ialah ia juga membolehkan aplikasi perbankan dan lain-lain yang menggunakan pengesahan capjari, disalahgunakan.

Perkara ini kemudiannya telah diuji dan terbukti boleh mengimbas capjari menggunakan capjari yang tidak didaftar.