Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

DJI Mavic Mini, Drone Kompak Dengan Satu Kecacatan Ketara

DJI telah perkenalkan seorang ahli baru dalam keluarga drone Mavic mareka dan kali ini ia diberi nama Mavic Mini. Seperti namanya, drone ini adalah sebuah kamera terbang yang kompak dan miliki rekaan seperti siri Mavic 2 yang diumumkan mereka awal tahun ini.

Hanya sedikit besar daripada DJI Spark, dron ini lebih baik daripada Spark daripada segi mobiliti kerana boleh dilipat untuk memakan ruang seluas 140x82mm saja. Dengan satu bateri penuh, Mavic Mini boleh beroperasi 30 minit, iaitu sekali ganda lebih lama daripada Spark.

Di bahagian kamera, specs asasnya nampaknya tak berubah. Ia dikenakan sensor CMOS 1/2.3″ 12MP tapi ada ekstra paksi untuk distabilkan menjadikan sistem kameranya ada 3 paksi kestabilan. Untuk merakam video, ia boleh pergi sehingga [email protected] atapun [email protected]

Walaupun nampak seperti nyata lebih baik berbanding Spark, ada satu kekurangan ketara pada Mavic Mini. Ia tidak hadir dengan sensor keselamatan selengkap Spark dan juga Mavic yang lain sebaliknya hanya ada sensor memandang ke bawah. Sudah tentu dron ini bukan untuk newbies dan jika ya, ia memerlukan sedikit masa untuk dibiasakan.

Namun yang menarik perhatian adalah pada aksesori-aksesori menarik yang hadir bersama-sama produk kali ini. Pertama dalah bekas pengecas bateri yang boleh memegang tiga bateri sekali gus. Bukan saja bertindak sebagai pengecas, ia juga menjadi bekas penyimpan dan juga boleh bertindak seperti power bank dalam keadaan memerlukan sebab di badannya ada satu port USB-A.

Di A.S Mavic Mini ini dijual pada harga bermula USD399 (RM1,666) ataupun Fly More Combo yang berharga USD499 (RM2,084). Layari laman rasmi produk untuk maklumat lanjut.

BACA  Karnival Huawei AppGallery ada 3 unit Proton X70 sebagai hadiah cabutan bertuah