Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Laser Boleh Diguna Untuk Gantikan Arahan Suara Telefon Anda

Jika anda masih ingat eksperimen pembelauan cahaya melalui dua celahan sempit, anda boleh simpulkan yang cahaya itu ada sifat gelombang. Begitu juga dengan bunyi. Dengan memahami sifat kedua-dua unsur fizik ini, pengkaji menemukan sesuatu menarik bila bereksperimen dengan speaker pintar.

Sekiranya bunyi tidak mampu bergerak jauh, ia boleh digantikan dengan cahaya laser. Mereka berjaya mereplikasikan arahan suara menggunakan laser pada jarak hampir 50 meter dengan cari menyalin modulasi gelombang bunyi di kelengkapan laser mereka. Laser tersebut ditembak terus ke mikrofon speaker untuk menipu speaker yang ia mendengar arahan suara.

Nampak cool, tapi ia ada risikonya yang tersendiri. Hacker yang ingin menggodam kelengkapan rumah pintar anda boleh dengan senangnya menyuruh pembantu maya membuka pintu garaj ataupun kelengkapan rumah yang lain jika ada laser yang cukup kuat untuk ditembak ke mikrofon.

Selain Google Home, Amazon Echo juga boleh dikawal menggunakan laser kerana kedua-dua mereka tidak menggunakan ciri pengesahan suara apabila menerima arahan. Bukan setakat speaker pintar, telefon pun boleh di-hack menggunakan kaedah yang serupa.

Nasihat pengkaji kepada anda yang risaukan keselamatan speaker adalah dengan tidak meletakkan unit itu berhampiran tingkap.

Sumber: LightCommands

BACA  AirAsia kini di WhatsApp, satu lagi saluran untuk anda kejar “refund” anda