Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Dropship Kereta Terbang Lebih Menguntungkan Daripada Bangunkan Sendiri

Dalam bulan Mac 2019 yang lalu, rekaan kereta terbang yang dikatakan hasilan warga tempatan dipertontonkan di LIMA 2019. Walaupun cuma model skala, pasukan pembangunnya yakin yang prototaipnya boleh disiapkan dalam bulan Jun 2019 seraya berkongsi spesifikasi ringkasnya.

Diberi nama Vector, ia adalah kenderaan kuadrotor dengan ciri-ciri seperti:

  • Digerakkan bateri lithium-ion dengan hayat bateri sehingga 90 minit
  • Boleh mengangkat beban sehingga 200kg
  • Terbang setinggi 50m pada kelajuan 60km/h
Sumber

Dalam bulan Ogos 2019, apabila ditanya tentang perkembangan projek kereta terbang negara, Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Md. Yusof memaklumkan yang ia sudah 85 peratus siap. Tambahnya lagi, ia dibangunkan oleh syarikat Malaysia di Jepun.

Tapi lain pula ceritanya bila menjelang hari penerbangan sulung. Beberapa sumber berkongsikan yang kenderaan boleh terbang yang akan diuji bukanlah Vector, ia hadir daripada syarikat EastCap Bhd. yang menjalinkan kerjasama dengan dua syarikat daripada China, EHang Intelligent Equipment dan Strong Rich Holdings Limited.

Tidaklah diketahui jenis kerjasama yang terbentuk antara mereka. Tapi jika dirujuk pada laporan Astro Awani tentang MOU pembelian 1,000 kenderaan ini oleh Rumah Koperasi Indonesia yang bertarikh 17 Ogos 2019 lalu, Eastcap seakan melakukan dropship kereta terbang saja.

BACA  Saluran Berita RTM dilancar untuk siar lebih banyak berita benar dan melawan berita palsu