Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei Pamerkan Kemampuan Kirin 990 Menyokong Fungsi Ray Tracing

Ray tracing adalah teknik yang digunakan oleh pemproses grafik bagi mensimulasikan bebayang dan pantulan cahaya. Walaupun teknik ini mampu memberikan hasil seperti dunia nyata, tahap pengkomputeran yang amat tinggi diperlukan untuk memproses data-data ray tracing ini. Ia setakat ini ditemui pada GPU high-end seperti keluarga RTX daripada Nvidia.

Namun, Huawei memecah norma semasa apabila mendemonstrasikan kemampuan Kirin 990 melakukan ray tracing untuk permainan mudah alih. Menggunakan permainan Love is Justice daripada NetEase, Huawei mempamerkan perbezaan rupa permainan itu dengan dan tanpa ray tracing.

Dalam demo, SoC Kirin 990 digunakan. Seperti diberitahu tadi, ray tracing adalah tugasan yang sangat membebankan cip pemproses. Maka, beberapa had perlu diletakkan supaya ia tidak menelan bateri telefon terlalu banyak.

Apabila diimplementasikan kelak, resolusi dan frame rate untuk mengaktifkan ray tracing tentu sekali akan dikurangkan untuk lebih mesra spesifikasi. Bila dan telefon manakah akan menyokong ray tracing tidak pula dikongsikan pihak Huawei.

Sumber: abacus

BACA  Promo 9.9: Himpunan tawaran earfon Bluetooth in-ear yang menarik