Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei Beri Bayangan Pelancaran HarmonyOS Semakin Hampir

Sekatan dagang terhadap Huawei oleh Amerika Syarikat seperti kurang merencatkan pertumbuhan gergasi elektronik dunia itu. Sungguhpun kehadiran mereka di A.S sangat minimum, produk telefon Huawei memegang 42% apsaran di China. Maka, Huawei menganggap yang sekatan ini hanya menyakitkan A.S sendiri dalam jangka masa panjang.

Ia boleh dilihat apabila A.S. telah mengurniakan kebenaran khas kepada Microsoft untuk kembali berurusan dengan Huawei yang jelas menunjukkan siapa yang terkesan sebenarnya.

CEO Huawei, Ren Zhengfei dalam pada masa yang sama memberi amaran kepada A.S. yang pihak mereka semakin kesuntukkan masa kerana apabila sistem operasi alternatif kepada Android mula digunakan, Huawei tidak akan berpatah balik sebaliknya akan terus mengayakan apa yang ada. “Pelan B” ini tentunya akan mengurangkan kebergantungan Huawei terhadap A.S.

Hal ini kerana, Huawei sudahpun mula mengintai pembekal-pembekal di Eropah dan Jepun untuk mengisi kekosongan akibat sekatan dagan tersebut. Sungguhpun berdepan dengan cabaran, Huawei melaporkan perolehan sebanyak lebih kurang RM361 billion dan memperuntukkan RM 1.18 billion sebagai bonus kepada staf mereka.

Sumber: Forbes

BACA  Huawei Dilapor Bangunkan Komponen Khas Untuk Huawei P40 Pro Yang Bakal Dilancarkan