Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Telefon lama Android dan iPhone tidak lagi boleh guna WhatsApp tahun depan

WhatsApp adalah aplikasi permesejan paling popular di Malaysia. Tetapi ia tidak lagi boleh digunakan di peranti Android dan iPhone yang terlalu lama tahun depan.

Dalam ruangan soalan lazim FAQ yang baru dikemaskini, WhatsApp menerangkan bahawa telefon pintar yang menjalankan sistem operasi Android 2.3.7 dan ke bawah serta iOS 8 ke bawah, tidak lagi boleh menggunakan WhatsApp bermula 1 Februari 2020.

Buat masa ini, pengguna sistem operasi yang disebut di atas masih boleh menggunakannya seperti biasa, tetapi tidak boleh lagi mencipta akaun baru, atau mengesahkan semula akaun.

Untuk sokongan pengguna pula jika berhadapan masalah, WhatsApp hanya memberi bantuan untuk pengguna sistem operasi Android 4.0.3 dan ke atas, iOS 9 ke atas dan KaiOS 2.5.1 ke atas sahaja. Lain-lain sistem operasi telah lama ditamatkan penggunaannya seperti BlackBerry OS dan Window Phone OS.

Perkara ini seharusnya tidak memberi kesan besar kepada pengguna kerana data Google pada bulan Mei lepas mendapati, hanya 0.3% pengguna Android yang masih menggunakan sistem operasi Android 2.3.7 dan ke bawah.

Jika anda tergolong dalam kelompok pengguna Android 2.3.7 dan ke bawah, kami menasihatkan anda untuk bertukar ke telefon baru. Ia boleh didapati pada harga murah juga seperti Nokia 8110 4G dan Nokia 2730 yang menggunakan KaiOS. Atau telefon pintar Android seperti Redmi 8 (RM499), Realme C2 (RM399), atau Wiko Sunny 4 (RM199). Boleh juga semak senarai telefon pintar kami di bawah RM600 di bawah ini.

Sumber: WhatsApp, Android Authority

BACA  WhatsApp ada 5 perkara baru, tak perlu kongsi nombor lagi untuk kenalan baru