Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Facebook Mengambil Alih PlayGiga. Pesaing Google Stadia Bakal Muncul?

Sungguhpun sudah dilancarkan beberapa ketika, Google Stadia nampak macam suram. Servis penstriman permainan video itu dilitupi reviu negatif daripada pengguna-pengguna awalnya dek indah khabar daripada rupa. Mungkin sebab itu Facebook ingin mengambil kesempatan terhadap peluang menerusi pengambil alihan PlayGiga, syarikat yang membangunkan produk seasakan Google Stadia.

Menurut laporan, Facebook membeli syarikat yang berpusat di Madrid, Sepanyol itu pada harga EUR 70 juta (~RM 322.5 juta). Besar kemungkinan Facebook hanya perlukan harta intelek PlayGIga kerana servis itu tidakpun dikomersialkan secara meluas di Eropah apetah lagi pada peringkat global.

Google Stadia

Berkaitan Facebook dan gaming, mereka memperkenalkan Instant Games dalam tahun 2016 pada APP Facebook dan Messenger menggunakan teknologi HTML5. 2018 mereka melancarkan Facebook Gaming, servis seakan Twitch yang dimiliki Amazon.

Mereka mengatakan yang 700 juta pengguna sebulan menggunakannya untuk mempamerkan cara mereka bermain permainan video.

Berbalik kepada Google Stadia, ia kini dilancarkan sebagai servis langganan pada komitment USD10 (~RM44) sebulan. Microsoft juga dijangkan hadir dengan perkhidmatan hampir serupa yang dipanggil xCloud.

Sumber: CNBC

BACA  Oppo Enco M31 dengan sokongan LDAC dan dua pilihan mod audio pada harga RM 199