Ini Mungkin Tablet Android Terbaik Yang Boleh Anda Dapat Bawah RM1,900

Nak cari tablet Android pada harga yang munasabah beserta specs yang baik memang sukar dengan cengkapaman ketat iPad. Tapi itu tak menghalang Huawei daripada mencuba mendapatkan secebis pegangan dalam pasaran tablet Malaysia. Produk terbaru mereka, MediaPad M6 ada specs flagship pada harga RM1,899 saja.

Dapatkan Huawei MiPad M6 di Lazada ataupun Shopee

Pada harga sebegitu, hampir mustahil untuk cari tablet yang boleh menandinginya daripada segi harga dan specs. Saya bagi contoh, Samsung Galaxy Tab 5Se yang gunakan Snapdragon 670 dijual pada harga RM1,999. Nak specs flagship, Galaxy Tab 6 anda boleh angkat pada harga RM3,099.

Huawei MediaPad M6

Xiaomi ada, tapi ia menggunakan Snapdragon 625 iaitu Mi Pad 4 Plus. Walaupun murah, SoC-nya agak berusia dan tablet ini tak lagi terima kemaskini sistem operasi.

Berbalik kepada Huawei MediaPad M6, ia diperkasa SoC Kirin 980 dengan RAM 4GB serta storan yang boleh dipilih sama ada 64GB ataupun 128GB. Di bahagian muka ada skrin 10.8″ IPS LCD pada resolusi 1600p. Melayani kandungan multimedia tentu skali menarik sebab ia ada kuadpseaker yang ditala Harman Kardon.

Membekalkan kuasa pada tablet ini adalah sekeping bateri sebsar 7,500mAh yang dicas pantas melalui port USB-C dengan blok pengecas 18W.

Bagusnya tablet ini berbanding yang lain adalah ia didatangkan dengan pelindung tablet beserta papan kekunci. Stailus M-Pen juga disediakan untuk kegunaan anda. Malangnya, ia tidak hadir dengan Google Mobile Services (GMS) yang tentunya jadi sukar untuk pengguna biasa.