Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Samsung Bakal Perkenal Pesaing Kepada AirDrop Dan Namanya Quick Share

Selain perkakasan, Samsung turut bersaing dengan pengeluar lain dalam bahagian perisian. Sebab itulah Google, walaupun kurang menghasilkan perasan, mereka boleh menguasai pasaran kerana ada ekosistem perisian yang kukuh. Selain Google, Apple turut ada ekosistem perisian yang baik. Contoh yang paling mudah adalah AirDrop yang bolehkan perpindahan fail dilakukan antara produk Apple.

Di Samsung, mereka tiada fungsi seperti itu, sebaliknya pengguna telefon Android daripada Samsung bergantung pada penyelesaian pihak ketiga seperti Google Files. Tapi itu bakal berubah apabila pengeluar telefon daripada Korea tu memperkenalkan Quick Share pada produk keluaran mereka.

Ciri-ciri asas yang ada adalah seperti memindahkan data kepada kenalan dalam senarai contact atapun kepada pihak rawak asalkan berada dalam lingkungan tertentu.

Samsung bukanlah satu-satunya yang sedang bangunkan teknologi perpindahan data. Baru-baru ini, Vivo, Oppo, dan Xiaomi turut mewujudkan sekutu antara mereka untuk tujuan tersebut.

Google pun  bakal tampil dengan Fast Share. Kalau benarlah, ia tentu adalah penyelesaian sarwajagat untuk ekosistem Android.

Sumber: XDA Developer

BACA  Proton sumbang 50 unit X70 kepada KKM, Naza serah RM 1.25 juta kepada tabung COVID-19