Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Covid-19 Dijangka Rencat Pengedaran Telefon Global

International Data Corporation (IDC) hari ini menyelaraskan semula unjuran pengedaran telefon pintar global. Ia kini mengambil kira kesan wabak Covid-19 yang kini telahpun jadi darurat global dan sudah pasti akan beri kesan pada rantaian pengedaran telefon pintar.

Menerusi data terbaru yang dikongsikan pihak IDC, pengedaran telefon untuk tahun 2020 akan turun sebanyak 2.3% kepada 1.3 billion unit daripada unjuran asal iaitu 1.4 billion. Paling terkesan adalah suku pertama 2020 apabila mereka menjangkakan pengearan turun sebanyak lebih 10 peratus relatif kepada tempoah sama tahun 2019.

Ramalan Pengedaran Telefon Pintar 2020 Mengikut Suku Tahun

Ramalan Pengedaran Telefon Pintar 2020

Menurut IDC lagi, sungguhpun China miliki pasaran telefonpintar terbesar di Dunia, pasaran lain turut akan merasai impaknya disebabkan kebanyakkan telefon pintar dalam pasaran luar adalah asalnya daripada China.

IDC juga menjangkakan akan berlaku perubahan tabiat membeli dalam kalangan pengguna disebabkan Covid-19. Untuk suku pertama 2020 ini, jualan secara dalam talian dilihat akan meletup kerana pengguna tidak mahu bersesak-sesak di kedai fizikal kerana khuatir terkena jangkitan.

Sumber: IDC, Gambar Pemuka

BACA  Jualan jam tangan pintar peringkat global meningkat, tapi Apple catatkan sebaliknya