Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pengeluar Defend Tag Nafi Produk Boleh Hindari COVID-19 Tapi Boleh Basmi 99.9% Virus

Antah Pharma Sdn. Bhd, pengeluar tangkal antivirus Defend Tag telah mengeluarkan kenyataan menerusi laman Facebook mereka untuk memperjelas dakwaan yang Defend Tag boleh mencegah jangkitan COVID-19.

Mereka tidak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan sedemikian dan mana-mana pihak yang berfikiran seperti itu adalah salah.

Berikut adalah kenyataan rasmi yang diterjemah:

Produk kami, Defend Tag, mengunakan gabungan inovasi berteknologi dengan keberkesanan klorin dioksida sebagai agen antimicrobial untuk melawan kebanyakkan virus dan bakteria. Defend tag mengandungi 5g natrium klorit dalam sachet yang merembeskan gas klorin dioksida.

Oleh sebab kesan antiviral yang kuat, klorin dioksida sering digunakan untuk tujuan pensterilan peralatan kesihatan dan makmal, termaksuklah permukaan dan ruang tempat kerja. Ia juga digunakan sebagai agen penoksida atau nyahkuman untuk membasmi patogen seperti fungus, bakteria, dan virus. Bahan kimia ini juga bagus untuk menghalang pembentukkan dan membuang selaput biofilem.

Malahan, klorin dioksida turut digunakan sebagai bahan nyahkuman air minuman di seluruh dunia. Menurut, United States Centres for Disease Control and Prevention, klorin dioksida ditambah dalam air minuman untuk melindungi manusia daripada bakteria dan mikroorganisma yang berbahaya. United States Environmental Protection Agency (EPA) mengiktiraf penggunaan klorin dioksida sebagai bahan nyah kuman dan bahan ini juga muncul dalam garis panduan kualiti air minuman (GDWQ) Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO).

Sungguhpun Defend Tag dihasilkan untuk berikan perlindungan tambahan terhadap mikrob yang tersebar dalam udara, ia tidak boleh menggantikan keberkesanan amalan kebersihan yang tinggi seperti membasuh tangan menggunakan air dan sabu serta cecair nyahkuman dan topeng muka ketika perlu.

Seperti yang kami laporkan semalam, memang klorin dioksida ada digunakan sebagai agen pembasmi kuma. Contohnya semasa perang anthrax di A.S dalam tahun 2001 dulu. Tapi, ia digunakan dalam bentuk cecair untuk nyahkuman permukaan, bukannya disembur dalam udara.

Tambahan pula, sudah ada kajian saintifik yang membuktikan gas klorin dioksida tidak berkesan membunuh patogen dalam udara.

BACA  COVID-19: Lagi rekod positif COVID-19, 432 adalah paling tinggi setakat ini

Malahan, produk-produk ini sudahpun diharamkan di beberapa negara contohnya di Amerika Syarikat, Vietnam, dan Thailand.

Kalau anda masih degil dan nak beli benda alah tangkal antivirus ini, ada altenatif yang jauh lebih murah daripada RM59.90.

Lazada
Shopee