Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

KKM Kesal, Ada Pesakit COVID-19 Tak Jujur Dan Sebabkan Jangkitan 37 Orang Lain Termasuk 5 Kematian

Sungguhpun inisiatif PKP telah menunjukkan kesan positif terhadap lengkungan jangkitan, Malaysia masih terdedah kepada penularan COVID-19 daripada luar, terutamanya oleh warganegara yang tiba dari luar negara. Itulah kekesalan yang dizahirkan KKM selepas mereka mengesan satu kluster baru yang diklasifikasikan sebagai kes import.

“Patient Zero” kepada kluster adalah daripada ke-1,580. Di miliki sejarah ke negara Itali. Daripadanya, KKM mengaitkan 37 jangkitan kepada kluster tersebut daripada julmah itu, 5 kematian dicatatkan iaitu kes-1031,1032,1006,2850, dan 2210. Lebih parah, ada sat ukes di tahap kritikal.

Oleh sebab itu, KKM sangat mementingkan kejujuran dalam berkongsi maklumat, lebih-lebih lagi untuk mengekang penularan kes import. Ia disebabkan setakat ini, 180 negara sudahpun terjejas dan risiko kes import kian meningkat.

Maka, KKM menggariskan tiga perkara berikut yang perlu dikongsikan suspek kepada pihak mereka, bukan saja untuk membantu suspek sendiri, tetapi orang lain.

  1. Ada kontak rapat dengan kes positif COVID-19
  2. Ada sejarah perjalanan ke luar negara atau,
  3. Ada sejarah menghadiri perhimpunan yang diumumkan KKM ada kaitan dengan penularan COVID-19 di Malaysia.

Berdasarkan thread Twitter yang serupa, kes-1,580 ini adalah seorang pekerja bank RHB Islamic Satok yang tidak melakukan kuarantin kendiri wajib selepas pulang dari Itali kerana ujian COVID-19 didapati negatif.

BACA  Cip Exynos akhirnya akan tapau Snapdragon?

Dia dilapor pergi kerja pada hari ke-3 kepulangannya dan hasilnya, 5 ahli keluarga, tak diketahui sama ada keluarga kes-1,580 ataupun tidak, meninggal dunia.

Sumber: MalayMail