Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google perkenal Tab Group di Chrome, cara lebih kemas menyusun berpuluh tab

Pasti ramai yang menggunakan pelayar Chrome dan membuka begitu banyak Tab walaupun jarang digunakan, kononnya untuk rujukan di masa hadapan. Perkara ini jika dibiarkan sebenarnya boleh menjadi masalah besar kerana sukar dicari jika tidak disusun dengan kemas. Tetapi ia akan menjadi lebih mudah digunakan apabila fungsi Tab Group akan diperkenalkan tidak lama lagi.

Google menjelaskan, fungsi Tab Group akan datang ke pelayar Chrome tidak lama lagi. Untuk mereka yang tidak sabar menggunakannya, boleh memuat turun versi Beta untuk mencuba. Tetapi ingat, versi Beta masih di peringkat ujian. Bermakna anda mungkin berhadapan beberapa isu kerana ia belum diperbaiki sepenuhnya.

Cara untuk mengumpulkan tab ini ke dalam satu kumpulan atau group adalah sangat mudah. Anda hanya perlu klik kanan pada tab tersebut dan masukkannya ke dalam group yang diingini. Jika mahu mencipta group baru, hanya beri nama padanya. Setiap group akan memiliki warna berbeza dan ia boleh ditetapkan, jadi anda boleh mencarinya dengan lebih mudah.

Ada yang suka mengumpulkan Tab mengikut topik, ada juga mengikut kepentingan seperti ASAP, esok atau minggu depan. Untuk lebih mudah dikesan, emoji turut boleh digunakan sebagai nama group.

Seperti tab sedia ada di Chrome, group juga akan sentiasa disimpan di dalam History. Jika anda menutup pelayar Chrome, anda boleh mencarinya semula kemudian di dalam History.

Fungsi Tab Group akan dilepaskan secara berperingkat di dalam versi Chrome yang akan datang. Ia akan boleh digunakan di Chrome desktop di Chrome OS, Windows, Mac dan Linux. Tetapi jika anda mahu menggunakannya sekarang, anda boleh memuat turun Chrome versi Beta.

Sumber: The Verge, Google

BACA  Google Pixel 4A dilancar dengan harga lebih murah dari iPhone SE