Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Android Nearby Sharing akan boleh berhubung dengan komputer

Sudah beberapa ketika kita mendengar usaha Google dalam membangunkan fungsi yang menyerupai Apple Airdrop, untuk dimasukkan ke dalam sistem operasi Android 11 yang akan datang. Awalnya dipanggil sebagai Fast Share, kini ia dipanggil sebagai Nearby Sharing.

Satu penemuan terbaru menyatakan Google mahu meluaskan fungsi Nearby Sharing ini kepada peranti bukan Android. Secara spesifiknya, kepada komputer yang menggunakan pelayar Chrome.

Dinsan dari Chrome Story telah menemui tetapan Nearby Sharing di dalam komputernya yang menjalankan sistem operasi Chrome OS. Tetapi selepas fungsi ini diaktifkan, ia masih tidak dapat digunakan. Ini mungkin kerana ia masih dalam ujian.

Menariknya, penemuan ini tidak terhad kepada Chrome OS sahaja. Menggali kod sumbernya dengan lebih mendalam, terdapat rujukan kepada Nearby Sharing ditemui di dalamnya, menyatakan ia akan datang ke pelayar Chrome juga.

Walau bagaimanapun, perkara ini belum rasmi dinyatakan oleh Google dan ia juga masih tidak dapat digunakan lagi dengan baik. Jika fungsi ini diaktifkan di peranti, notis akan terpapar kepada pengguna lain berkenaan terdapatkan peranti dengan Nearby Sharing berhampiran.

Demo bagaimana ia berfungsi boleh dilihat dari video di bawah ini.

Sumber: 9to5google

BACA  Syarikat Coca-Cola uji botol diperbuat daripada kertas