Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Wiko lancar telefon pintar termurah dengan Android terkini

Jika anda mencari telefon pintar termurah dan boleh berfungsi dengan baik, anda boleh mendapatkan telefon pintar terbaru dari Wiko. Wiko Malaysia hari ini mengumumkan ketibaan telefon pintar Wiko Y61, berharga hanya RM299.

Wiko Y61 menjalankan sistem operasi Android 10 Go Edition, jadi ia dioptimasi untuk menjalankan pelbagai aplikasi Google yang direka untuk telefon berprestasi rendah. Antara aplikasi tersebut ialah Camera Go untuk mengambil gambar, Gallery Go untuk melihat koleksi gambar dan Lens Go untuk terjemahan perkataan. Jadi, pengguna boleh menikmati pelbagai fungsi pintar dengan lancar. Ia juga dilengkapi butang khas di kiri, untuk melancarkan Google Assistant dengan pantas.

Dengan harga di bawah RM300, sememangnya ia hadir dengan prestasi cukup makan. Kuasanya digerak menggunakan cip Mediatek Helio A22, bersama RAM 2GB dan storan dalaman 32GB. Ia sedia menerima kad mikroSD sehingga 256GB untuk storan tambahan.

Telefon ini hanya ada dua kamera. Kamera belakangnya 8MP manakala kamera hadapan 5MP. Skrinnya berukuran 5.99-inci, dengan resolusi qHD iaitu 960×480. Bateri pula 3,000mAh dan mengecas melalui port mikroUSB.

Walaupun harganya murah, ia memiliki semua sambungan yang diperlukan seperti WiFi, Bluetooth 4.2 dan jek audio 3.5mm. Terdapat 3 warna boleh dipilih untuk Y61 iaitu kelabu, hijau dan emas.

Seperti semua peranti Wiko yang lain, telefon pintar Wiko Y61 datang dengan jaminan selama 1 tahun dan penggantian 1-ke-1 dalam masa 120 hari. Tawaran penggantian ini jarang dapat dilihat pada jenama lain.

Wiko turut memberikan hadiah percuma untuk pembelian Wiko Y61 sebelum 7 Julai 2020. Senarai pengedar sah Wiko boleh dirujuk di sini.

BACA  COVID-19: Rekod baru dicatat hari ini, 869 kes positif dan 4 kematian