Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Tak lama lagi, anda boleh buka akaun simpanan bank secara dalam talian sepenuhnya

Bank Negara telah menerbitkan Dokumen Dasar berkaitan Kenali Pelanggan Anda Menerusi Platform Digital (Electronic Know Your Customer, e-KYC). Ia akan terpakai untuk semua intitusi perbankan, insurans, syarikat kiriman wang, syarikat tukaran wang, dan banyak lagi. Untuk pengguna seperti saya dan anda, salah satu manfaat yang boleh anda jangkakan ialah kemudahan membuka akaun simpanan secara dalam talian sepenuhnya.

Hal ini kerana, polisi e-KYC miliki objektif untuk memacu pertumbuhan teknologi kewangan (fintek), lebih-lebih lagi dalam hal pengesahan identiti secara digital. Ia sangat berguna dalam keadaan Norma Baharu yang perlukan kita minimumkan kontak fizikal antara satu sama lain.

Bukan saja ia memudahkan pengguna, di pihak penyedia perkhidmatan, ia sudah tentu akan mengurangkan kos operasi. Kemasukkan entiti seakan bank tapi tak tertakluk kepada Akta Bank seperti GrabPay dan BigPay juga dipercayai punca e-KYC diperkenalkan.

GrabPay misalnya ada kemudahan kredit dan jika anda perasan, anda tak pernah pun pergi ke pejabat Grab untuk buka akaun. Itulah yang cuba ingin dicapai e-KYC.

Dokumen Dasar ini sudahpun dirangka sejak tahun 2019 seiring dengan kemajuan fintek yang disaksikan global. Walau bagaimanapun, penyebaran COVID-19 telah menjadikan e-KYC lebih diutamakan.

Sumber: BNM

BACA  Hanya 7 peranti Realme dapat mencuba Android 11 tahun ini