Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Nvidia “risik” untuk ambil alih keseluruhan ARM Holdings daripada Softbank

Tak kiralah anda gunakan telefon dengan SoC Snapdragon, Mediatek, mahupun Kirin, semuanya menggunakan ‘resepi’ ARM Holdings. Mereka ialah syarikat yang bertanggungjawab menghasilkan tatacara penghasilan cip SoC.

ARM Holdings ialah anak syarikat Softbank Group Corp.

Berita terbaru tentang ARM ialah Nvidia kini sedang berkira-kira untuk mengambil alih sepenuhnya ARM Holdings sungguhpun masih belum ada tawaran didedahkan secara rasmi. Tapi bagaimanakah Nvidia tergerak untuk bertindak sedimikian bertitik tolak daripada berita 21 Mei 2020.

Nvidia seperti tak terkesan dengan COVID-19, saham mereka melonjak

ARM Holdings ialah anak syarikat kepada SoftBank Group Corp. Mereka dilaporkan berhajat untuk menjual 5% pegangan saham mereka dalam ARM Holdings pada nilaian USD2.9 billion bagi meringankan impak COVID-19 terhadap Softbank.

Mana taknya, satu lagi anak syarikat Softbank, Vision Fund, yang mengelolakan modal entiti itu dilaporkan kerugian hampir USD18 billion dalam tahun fiskal lalu.

Softbank turut bertanyakan Apple sama ada mereka berminat

Menyedari tentang masalah Softbank itu, mungkin Nvidia ingin mengambil peluang atas keterdesakan tersebut.

Softbank mengambil alih ARM Holdings dalam bulan September 2016 pada nilaian USD31 billion. Penganalisis menjangkakan yang jika menjadi realiti, nilaian sekitar USD40 hingga USD45 billion akan bertukar tangan.

Dalam masa yang sama, Softbank turut khabarnya mencuit Apple untuk bertanyakan sama ada mereka berminat untuk miliki sebahagian daripada ARM Holdings.

Sumber

BACA  Apple gagal dalam usaha memerah 30% komisen daripada Wordpress