Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Denda RM1,000 untuk kesalahan main telefon bimbit semasa memandu cukup?

Tahukah anda yang bermula 6 Julai 2020, kesalahan menggunakan telefon bimbit semasa memandu telah diletakkan di bawah kategori tak boleh dikompaun?

Hal ini bermakna, apabila anda dikesan melakukan kesalahan tersebut, anda tak lagi terima dokuman tawaran untuk dikompaun bewarna putih yang biasa anda lihat di lokasi-lokasi sekatan jalan raya. Sebaliknya, anda akan terima notis untuk hadir ke mahkamah terus.

Ia berbeza dengan kesalahan boleh kompaun kerana anda boleh peram notis tawaran kompaun dan tunggu sehingga promosi diskaun pihak berkuasa yang setiap tahun ada berlaku.

Di bawah kaedah 17A, LN166/59, sekiranya anda disabitkan kesalahan, anda akan dedenda sehingga RM1,000 ataupun penjara tak lebih daripada 3 bulan. Untuk kesalahan kedua, anda akan dedenda sehngaa RM2,000 atau penjara tak melebihi 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

Langkah ini dilihat sebagai salah satu langkah kerajaan untuk memperketat undang-undang terhadap rakyat yang tak mengambi lberat keselamatan sendiri dan orang lain. Tapi rata-rata netizen mencadangkan hukuman yang lebih berat.

Selain menggunakan telefon semasa memandu, pemandu mabuk turut mendapat perhatian pengguna netizen sebagai barah yang perlu dirawat.

BACA  Samsung Galaxy M51: Maklumat penjualannya di Malaysia