Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Harga siling 3 lapis diturunkan kepada RM1.00 bermula 15 Ogos 2020

Dalam sesi pagi Persidangan Dewan Rakyat bertarikh 11 Ogos 2020, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Alexander Nanta Linggi mengumumkan yang kerajaan telah menetapkan harga siling untuk topeng muka trilapis kepada RM1 daripada RM1.50 sebelum ini.

Ia adalah jawapan balas kepada soalan YB Tuan Chong Chieng Jen terhadap kerasionalan kerajaan meningkatkan harga siling topeng muka trilapis dari RM0.80 kepada RM1.50 di awal fenomena COVID-19.

Pada ketika itu, terdapat kekurangan bekalan dan kerajaan masih belum melarang import keluar topeng muka yang menyebabkan pengeluar melihat lebih untung untuk mengimport topeng muka keluar berbanding dijual dalam negara.

Walau bagaimanapun, atas langkah-langkah pantas pihak kerajaan seperti pengecualian duti import berserta perubahan landskap COVID-19 seperti kos logistik yang mahal, pengeluar topeng muka telah beralih kepada membanjirkan pasaran tempatan dengan produk topeng muka.

Topeng muka adalah perkara yang wajib dibawa dan dipakai oleh semua orang bermula 1 Ogos 2020 apabila berada di tempat awam.

BACA  Realme 7 Pro & Realme 7: Maklumat penjualannya di Malaysia