Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Telefon Android seluruh dunia boleh diubah jadi alat pengesan gempa bumi

Google kini sedang membangunkan sistem pengesanan gempa bumi yang dipanggil Android Earthquake Alerts System (AEAS). Melalui teknologi ini, pihak mereka menuai data daripada jutaan peranti Android yang bertebaran di seluruh negara yang setiap satunya boleh bertindak sebagai node pengesan gempa.

View post on imgur.com

Cara ia mengesan gempa adalah dengan memanfaatkan bacaan akselerometer yang ada dalam semua peranti-peranti ini. Data tersebut kemudiannya disuap kepada pusat data yang akan menganalisis data tersebut untuk memuntahkan maklumat penting seperti pola gegaran, magnitud gegaran, dan sebagainya.

Hasilnya, mereka yang berada dalam radius gempa bumi boleh diberitahu lebih awal akan gegaran yang bakal dan telah berlaku. Setiap saat yang dijimatkan pastinya menentukan hidup dan mati.

View post on imgur.com

Bagi memperluas kegunaan AEAS, Google turut bekerjasama dengan United States Geological Survey (USGS) dan California Gavernor’s Office of Emergency Services (Cal OES). AEAS akan memperkasa sistem mengesan gempa bumi sdia ada yang terdiri dairpada lebih 700 seismometer yang bertebaran di seluruh wilayah itu.

Sumber

BACA  Pengeluaran iPhone 12 mini akan dihentikan akibat jualan di bawah jangkaan