Indonesia dan Singapura kini berada dalam fasa ujian klinikal vaksin COVID-19

Dalam dua berita yang berbeza, ada dua negara ASEAN kini sedang menjalani ujian klinikal vaksin COVID-19.

Indonesia kini berada di fasa ke-3 ujian vaksin yang dibangunkan oleh Sinovac Biotech Ltd dari China. Sebanyak 1,620 sukarelawan telah menyertai ujian itu di bawah kelolaan fakulti perubatan Universiti Padjadjaran, Bandung. Jika berjaya, syarikat tempatan PT Bio Farma akan dilantik untuk mulakan pneghasilan besar-besaran.

Selain vaksin China, satu lagi vaksin keluaran Korea Selatan kini bakal mulakan ujian klinikal tak lama lagi. Ia selepas syarikat farmaseutikal terbesar Indonesia, PT Kalbe Farma menandatangani perjanjian yang berkaitan perkara itu.

Singapura juga telah mulakan ujian klinikal mereka. Vaksin yang sedang diuji adalah yang dihasilkan dengan Kerjasama antara Duke-NUS Medical School dengan syarikat daripada Amerika Syarikat. Ia melibatkan 100 sukarelawan.

Sementara itu di Malaysia, masih tiada kedengaran tentang ujian klinikal sedang dijalankan. Yang ada sekarang adalah kerajaan setakat ini menyenaraikan Duopharma Biotech Sdb. Bhd. dan Pharmaniaga Bhd. untuk mengapalai proses “fill & finish” apabila vaksin telah dimuktamadkan kelak.

Sumber, 2