Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kapal selam China ini livestream selaman mereka menuruni Jurang Mariana

Jurang Mariana adalah tempat terletaknya titik paling dalam yang boleh anda pergi atas muka bumi ini. Ia telah diteroka sejak 1960 lagi tapi paling dalam pernah manusia pergi adalah dalam tahun 2019 iaitu pada kedalaman 10,928m.

Tahun 2020, negara China cuba untuk memecahkan rekod tersebut. Pada 11 November 2020 lalu, mereka menghantar sebuah kapal selam, “Fendouzhe”, masuk kedalam Jurang Mariana bersama-sama 3 saintis pada kedalaman 10,909m. Walaupun tidak berjaya memecahkan rekod yang diukir Deepsea Challenger, ia tetap memadamkan rekod negara sejauh 800m.

Menariknya tentang ekspedisi ini adalah ia telah dipancarkan secara livestream untuk ditonton rakyat China, menurut agensi berita yang melaporkannya. Daripada kapal selam utama, ia menyalurkan suapan video 4K naik ke permukaan air kepada kapal sekunder sebelum dipancarkan kepada China Media Group untuk disiarkan.

Tapi carian di Internet tidak pula membuahkan hasil. Ingin juga saya lihat rupa sebenar Jurang Mariana.

Berhampiran titik terdalam muka bumi, mereka mengambil sampel sedimen dan air untuk dibawa ke permukaan. Selain untuk tujuan penyelidikan, ekspedisi Fendouzhe juga miliki objektif untuk meneroka sumber bahan mentah dasar laut yang baru.

[Sumber: NST]

BACA  AirAsia sedia penerbangan ketika PKP sehingga 26 Januari, tetapi bersyarat