Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Chimera Painter boleh tukar contengan anda jadi raksasa epik

Kalau anda ada anak-anak yang suka menconteng, cuba perkenalkan pada Chimera Painter, manalah tahu imaginasinya boleh direalisasikan. Program ini adalah hasil tangan sekumpulan penyelidik di Google.

Ia memanfaatkan kecerdasan buatan untuk meneka apakah rupa raksasa contengan ini berdasarkan data-data yang telah disuap pembangunnya. Program ini menggunakan konsep Machine Learning (ML) yang menumpukan pada Generative Adversarial Network (GAN).

Asasnya, dalam GAN, akan ada lebih daripada satu AI berlawan antara sesama sendiri untuk hasilkan output yang dirasakan paling hampir dengan kehendak manusia. Dalam kes ini, raksasa jadian.

Sebenarnya, Chimera Painter ini adalah sebahagian daripada sebuah projek mega yang dibangunkan Google.

Semasa acara Google Games Dev Summit, salah seorang penyelidik Google Stadia membentangkan apa yang sedang mereka bangunkan untuk memperkasa golongan pembangun permainan.

Mereka miliki objektif ingin membangunkan permainan yang tidak dihadkan kepada aset prahasil pembangunnya. Sebaliknya, teknologi kecerdasan buatan dimanfaatkan untuk jana aset-aset baru daripada bahan-bahan sedia ada.

Chimera Painter ini adalah salah satu daripadanya. Dalam contoh yang dikongsikan, raksasa-raksasa unik dijana secara masa nyata apabila pemain menggabungkan dua raksasa. Uniknya, latar belakang aset baru juga dijana secara automatik.

BACA  TIPS: Aplikasi Family Link mudahkan ibu bapa kawal peranti anak dari jauh