Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Waspada aplikasi palsu i-Sinar KWSP

Program i-Sinar membolehkan pencarum KWSP mengeluarkan wang dari akaun 1 sebagi salah satu inisiatif bagi membantu meneruskan kehidupan ketika pandemik. Namun begitu, disebalik inisiatif yang diberikan oleh kerajaan ini, wujud individu yang cuba mengambil kesempatan dengan mereka menyasarkan ahli KWSP sebagai mangsa. Mereka akan menggunakan pelbagai taktik seperti menyamar sebagai pihak ketiga bagi memperdaya ahli KWSP untuk mengeluarkan wang.

Selain itu ada individu yang mencipta pelbagai bentuk aplikasi palsu menggunakan nama i-Sinar di dalam talian. Aplikasi yang direka itu seolah-olah cuba mengambil kesempatan ke atas ahli KWSP yang ingin mengetahui informasi tentang pengeluaran wang akaun 1, program i-Sinar.

Dalam satu kenyataan di laman Facebook rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, pencarum KWSP diingatkan supaya tidak terpedaya dengan aplikasi palsu yang dicipta oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Fakta mengenai KWSP

  • KWSP tidak pernah melantik pihak ketiga untuk menguruskan pengeluaran KWSP bagi pihak pencarum
  • Tiada aplikasi yang dibangunkan untuk meminta maklumat ahli KWSP berkenan permohonan i-Sinar buat masa ini
  • Ahli KWSP boleh memuat turun serta daftar aplikasi i-Akaun KWSP di Google Play Store atau Apple App Store dan lakukan semakan serta transaksi secara dalam talian melaluinya
  • Rujuk info yang sahih hanya dari laman web rasmi dan media sosial KWSP

Sekiranya ahli KWSP ingin mengajukan soalan atau terdapat sebarang keraguan, anda boleh terus ke laman web rasmi KWSP dan pilih hubungi kami. Abaikan aplikasi yang meragukan dan pastikan siasat dahulu kesahihan sebelum memberi sebarang maklumat kepada pihak ketiga.

[Sumber: KWSP]

BACA  SKMM tutup sementara talian khidmat pelanggan dan kaunter aduan pengguna