Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Gambar sekitar KL semasa PKP 2.0 ini diambil, disunting, dan dimuat naik menggunakan iPhone

Ada 6 negeri Malaysia kini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 2.0) dan kawasan Lembah Klang adalah sebahagian daripadanya. Semua orang diarahkan untuk tinggal di rumah masing-masing kecuali yang bekerja di bawah sektor essential. Makanya, anda boleh lihat persekitaran seperti yang diperkenalkan Mac 2020 tahun lalu.

Seorang pengguna iPhone ini telah mengambil kesempatan untuk melawat lokasi-lokasi hangat sekitar Bandaraya Kuala Lumpur untuk merakamkan persekitaran di sana.

Lokasi-lokasi yang dilawatinya biasanya sesak dengan pengunjung. Anda boleh nampak gambar dari pusat beli belah KLCC, Pavilion, dan Publika.

Uniknya tentang gambar-gambar ini adalah ia diambil, disunting, dan dimuat naik menggunakan iPhone 12 Pro Max. Siva Kumar menjelaskan yang ia menggunakan aksesori tambahan seperti tripod untuk membantunya mengambil gambar.

Katanya, menggunakan iPhone lebih mudah dalam penghasilan kandungan kerana semuanya boleh dilakuan di tempat yang sama. Malahan, disebabkan saiznya yang kecil, ia tidak menarik begitu banyak perhatian berbanding bila dia gunakan kamera besar DSLR.

Dia tidak menggunakan fungsi ProRAW yang diperkenalkan dalam barisan iPhone 12 Pro sebaliknya memilih hanya menggunakan format JPG kerana ingin aktifkan fungsi HDR pada telefon tersebut.

Dia tidak menggunakan fungsi ProRAW yang diperkenalkan dalam barisan iPhone 12 Pro sebaliknya memilih hanya menggunakan format JPG kerana ingin aktifkan fungsi HDR pada telefon tersebut.

iPhone 12 Pro Max ada tiga buah kamera belakang. Semuanya ada sensor 12MP tapi kamera utamanya dilengkapi teknologi penstabil imej jenis sensor-shift, yang pertama seumpamanya dalam industry. Kemudian, ia juga ada kamera telofoto 2.6x zum optikal bersama-sama dengan kamera ultarlebar 0.5x.

Sekiranya anda ingin mengikuti karya saudara Siva Kumar, anda boleh pergi ke Instagram dan Facebook miliknya. Sementara itu, gambar-gambar asal boleh dilihat di utusan Facebook-nya.

BACA  Semak semua bantuan kerajaan yang anda layak terima di portal Manfaat