Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kelajuan internet mudah alih Malaysia ketinggalan berbanding negara ASEAN lain

Ookla merupakan penganalisa kelajuan internet di seluruh dunia, telah mengeluarkan laporan mengenai kelajuan internet jalur lebar tetap dan mudahalih bagi bulan Disember 2020. Untuk memperhalusi perkara tersebut, komuniti Facebook ASEAN Urbanist telah mengumpulkan data khusus negara ASEAN dari laporan terbaru Ookla.

Laporan Ookla bagi bulan Disember 2020 meletakkan Malaysia di tangga 44 peringkat antarabangsa, turun 1 anak tangga. Untuk jalur lebar tetap pula, Malaysia naik 1 anak tangga kepada kedudukan ke-87.

Internet jalur lebar tetap di Malaysia mencatatkan kelajuan purata muat turun 93.67Mbps dan muat naik 53.72Mbps. Kadar kependaman pula 19ms. Internet mudah alih pula mencatat kelajuan purata muat turun 25.60Mbps, muat naik 11.44Mbps dan kadar kependaman pula 33ms.

Perbandingan syarikat telekomunikasi pula menunjukkan Digi menyediakan kelajuan purata terpantas, tetapi tidak jauh dari Maxis dan Celcom. Kadar kesediaan 4G pula dipegang oleh Celcom dengan 91%, diikuti Maxis dan U Mobile.

Kelajuan internet ASEAN

Untuk perbandingan di rantau ASEAN, Malaysia menduduki tangga ke-3 bagi kelajuan internet jalur lebar tetap. Walaupun di tempat ketiga, Malaysia sebenarnya jauh ketinggalan dari tempat pertama dan kedua, iaitu Thailand dan Singapura. Ini kerana kedua-duanya turut menduduki tangga teratas kelajuan internet terpantas di dunia.

Sumber: ASEAN Urbanist

Thailand mencatat kelajuan muat turun purata 308.25Mbps manakala Singapura dengan 245.31Mbps. Malaysia di tempat ketiga, hanya dengan kelajuan muat turun 93.67Mbps.

Bagi internet mudah alih pula, Singapura menduduki tangga pertama dengan kelajuan muat turun 66.82Mbps, diikuti oleh Thailand dengan 51.75Mbps. Sayangnya, di kategori ini Malaysia berada di tangga ke-7, di belakang Vietnam, Brunei, Laos dan Myanmar.

Boleh disimpulkan, capaian internet mudah alih Malaysia agak ketinggalan berbanding negara jiran di ASEAN. Malah, negara yang dilihat kurang maju berbanding Malaysia seperti Vietnam, Brunei, Laos dan Myanmar kini memiliki kelajuan internet yang lebih baik.

BACA  VLC 4.0 bakal tampil dengan naik taraf signifikan

Langkah kerajaan memperkenalkan pelan JENDELA, bertujuan meningkatkan kualiti capaian internet di Malaysia, diharap dapat membantu menaikkan kedudukan Malaysia dalam menyediakan sambungan internet yang lebih pantas. Kerajaan juga telah menangguhkan pelancaran 5G di Malaysia sehingga hujung 2022, untuk memastikan liputan 4G lebih baik disediakan terlebih dahulu.

[Sumber: ASEAN Urbanist, Ookla]