Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Whatsapp Desktop ditambah fungsi panggilan video dan suara

Pengguna WhatsApp di komputer kini menerima fungsi baru, keupayaan membuat panggilan video dan suara secara terus di aplikasi. Fungsi ini boleh digunakan di komputer dengan Windows 10 64-bit version 1903 ke atas, serta di MacOS 10.13 dan ke atas.

Bagaimanapun, ia terhad kepada aplikasi WhatsApp Desktop, tidak termasuk WhatsApp Web di pelayar. WhatsApp Desktop boleh dimuat turun di pautan berikut:

Sama seperti janji WhatsApp selama ini, semua panggilan video dan suara disulitkan (encrypted) dari hujung-ke-hujung, jadi WhatsApp tidak akan boleh mengintip panggilan yang dibuat pengguna.

Untuk peringkat awal ini, hanya panggilan ke perseorangan boleh dibuat di WhatsApp Desktop. Panggilan berkumpulan akan ditambah ke WhatsApp Desktop di masa hadapan.

Cara membuat panggilan video dan suara di WhatsApp Desktop sangat mudah. Hanya buka ruang sembang rakan yang anda mahu hubungi, dan tekan ikon kamera atau mikrofon untuk mula membuat panggilan. Pastikan anda memberi kebenaran akses mikrofon dan kamera untuk aplikasi WhatsApp Desktop untuk ia berfungsi.

Maklumat lanjut mengenai fungsi panggilan video dan suara di WhatsApp Desktop, boleh disemak di sini.