LG akan tutup perniagaan telefon pintar, LG Wing jadi model unik terakhir

Pada awal tahun ini, LG ada pertimbang untuk meninggalkan pasaran telefon pintar berikutan kerugian selama lima tahun terakhir perniagaannya. Perkara itu diketahui melalui memo yang diserahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif LG, Kwon Bong-seok kepada kakitangannya.

Tutup pasaran telefon pintar

Baru-baru ini pula, agensi berita Korea memberitahu bahawa LG Electronics tidak akan menjual perniagaan telefon pintarnya, tetapi mungkin akan menutup terus perniagaan komunikasi mudah alih itu.

Sebelum ini, LG ada membuat rundingan dengan Volkswagen AG Jerman dan Vingroup JSC Vietnam untuk menjual bahagian telefon pintarnya namun rundingan itu gagal.

Syarikat itu dikatakan telah menghentikan penghasilan telefon pintar gulung pada bulan lalu dan membatalkan pelancaran separuh pertama yang dirancang untuk semua telefon pintar baru.

Selain itu, terdapat khabar angin mengatakan bahawa penghasilan peranti LG Rainbow terhenti kerana bahagian pasaran global LG Electronics, hanya mendapat sekitar 1% keuntungan dalam penjualan telefon pintar. Perkara ini menyukarkan LG untuk mencari pembeli telefon keluaran baru apabila ia dijual dengan harga yang tinggi.

Keputusan mengenai hala tuju perniagaannya itu mungkin akan diputuskan pada awal bulan April tahun ini.

Namun, jika keputusan LG untuk menghentikan penghasilan telefon pintarnya adalah muktamad, maka model LG Wing akan menjadi model unik yang terakhir dikeluarkan oleh syarikat ini.

[Sumber: PhoneArena, Bloomberg]