Ini senarai kemas kini Telegram untuk April 2021

Pesaing kepada WhatsApp, Telegram, telah mengumumkan beberapa kemas kini baru pada platform permesejan mereka.

Payments 2.0

Telegram sudahpun mampu terima pembayaran melalui pplatformnya sejak 2017. Tapi kali ini, ia boleh lakukan integrasi bersama penyedia perkhidmatan pembayaran pihak ketga seperti Stripe. Bukan sahaja Stripe, ini adalah senarai penyedia perkhidmatan yang turut disokong Payments 2.0:

  • Yandex.Money
  • Sberbank
  • Tranzzo
  • Payme
  • CLICK
  • LiqPay
  • ECOMMPAY

Sekiranya anda risaukan keselamatan, Telegram manjamin yang tiada maklumat sulit yang mereka terima kerana transaksi berlaku terus antara anda dengan penydia perkhidmatan.

Scheduled Voice Chats

Telegram ada fungsi voice chat seakan Clubhouse ia sebenarnya sudah diperkenalkan pada Mac 2021 lalu. Dengannya, peserta boleh mendengar bual bicara dan ada fungsi angkat tangan sebelum admin membenarkan si penanya bertanyakan soalan.

Tapi dalam kemas kini April 2021, penganjur Voice Chat boleh menjadualkan sesi sembang dengan mudah. Bila sesi telah ditetapkan, satu paparan kira turun akan muncul bagi mengingatkan peserta channel ataupun group yang aka nada sesi sembang bakal berlangsung.

Untuk memudahkan orang lain mengenali anda, anda ciri mini profiles ditambah. Anda boleh masukkan biodata dan gambar supaya bila orang lain tekan pada username anda, akan ada pop-up yang mengandungi maklumat diri anda.

Telegram Versi Web Diperbaharu

Telegram mengumumkan bukan satu, tapi dua versi Web untuk servis permesjan ini. Daripada percubaan saya, kedua-duanya mendukung ciri yang serupa bezanya cuma UI seperti jenis font dan warna ikon.

Telegram untuk Android tiada di Google Play Store

Semasa artikel ini ditulis, kemas kini yang saya laporkan ini masih tiada di Andoird kerana ia masih dibawah penilaian pihak Google. Tapi sekiranya anda tak sabar, anda boleh lakukan muat turun langsung daripada halaman Telegram rasmi.

Buat pengguna iOS, kemas kini sedia dimuat turun di AppStore.

Lain-lain kemas kini

Bila seseorang berkongsikan gambar kepada anda, gambar tersebut boleh terus diperbesar dengan cara pinch-to-zoom  tanpa perlu membuka gambar. Kemudian, bila anda menonton kandungan video, sentuh saja sisi kanan video ataupun kiri untuk pergi kebelakang ataupun kedepan selama 15 saat. Akhir sekali, animasi yang anda pada Telegram sudah diperkemas.