Kit Salixium & Gmate diluluskan, orang ramai boleh buat ujian COVID-19 sendiri di rumah

Orang ramai kini boleh membuat ujian COVID-19 sendiri apabila Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA), mengeluarkan senarai dua kit ujian kendiri COVID-19 yang telah mendapat kelulusan bersyarat untuk diimport dan diedarkan dalam negara. Kit ujian ini boleh it dibeli di farmasi komuniti berdaftar atau fasiliti kesihatan berdekatan.

Dua kit berkenaan ialah:

  1. Salixium COVID-19 Rapid Antigen Rapid Test (Saliva/Nasal Swab Samples) yang dibuat Reszon Diagnostic International Sdn Bhd Malaysia
  2. Gmate COVID-19 Ag Saliva For Home Use oleh Philosys Co Ltd, Korea
Sumber

Kit Salixium COVID-19 digunakan bagi tujuan sampel pengesanan RTK-antigen saliva dan nasal swab samples (sampel air liur dan dari hidung), manakala kit Gmate® COVID-19 bagi tujuan RTK-antigen (self test) saliva sample (sampel air liur).

Menurut KKM, senarai ini akan dikemas kini dari semasa ke semasa dan ia boleh juga disemak menerusi portal MDA.

Pengurus Projek MeDKAD, Syahriah Razak berkata, kit Salixium dapat mengesan kehadiran antigen SARS-CoV-2 dalam air liur manusia dan persampelan melalui hidung. Kit ujian pantas ini mengambil masa antara 10 hingga 15 minit untuk dilakukan dan hasilnya dinilai oleh jalur yang dapat dilihat dengan jelas, ia akan mengesahkan kewujudan antigen. Sekiranya sampel berkenaan tidak mengandungi antigen SARS-CoV-2, tiada jalur warna akan muncul, menunjukkan hasil ujian adalah negatif.

[Sumber: Berita Harian]
[Gambar: DoctorOnCall]