fbpx

Kamera tersembunyi vivo NEX kini ditemui di Malaysia

Walaupun vivo popular dengan kamera swafoto, ia juga menghasilkan beberapa teknologi canggih di kamera telefon pintar. Ini dapat dilihat dalam vivo NEX, telefon pintar yang baru mereka lancar di Malaysia.

Telefon pintar vivo NEX menampilkan skrin nirbingkai meliputi 91.24% muka depan, tanpa takuk di dahi skrin. Ini dihasilkan dengan beberapa teknologi baru yang dipasang padanya.

Skrin vivo NEX menggunakan paparan AMOLED dan berukuran 6.59-inci. Ia memiliki resolusi FHD+ 2316×1080 dengan nisbah ukuran skrin 19.3:9.

Kamera depannya tersorok di di dalam badan, dan keluar apabila ia diperlukan. Teknologi ini berbeza dengan OPPO Find X, kerana hanya kamera depan vivo NEX yang tersorok.

Lubang speaker juga tidak kelihatan di vivo NEX kerana speakernya terdapat pada skrin sendiri. Begitu juga dengan beberapa sensor seperti jarak dan sensor cahaya, juga terdapat di dalam skrin.

Lebih canggih lagi, pengimbas capjari di vivo NEX juga terdapat di dalam skrin. Ia bukanlah yang pertama untuk vivo kerana ia telah menggunakan teknologi yang sama di dalam telefon vivo X21 yang dilancarkan bulan lepas.

vivo NEX adalah telefon pintar berkuasa tinggi. Ia menggunakan cip pemproses Snapdragon 845, bersama 8GB RAM dan storan dalaman 128GB.

Bahagian fotografinya diperkasa dengan dwi-sensor kamera belakang, 12MP F1.8 + 5MP F2.4, dengan penstabil imej optikal (OIS) 4-paksi dan penstabil imej elektronik (EIS). Kamera depannya pula 8MP F2.0, tersembunyi dibelakang skrin dan keluar bila perlu.

Bateri 4,000mAh dipasang di dalam vivo NEX dan boleh dicas melalui sambungan USB-C.

Telefon pintar vivo NEX diumumkan berharga RM2,799 di Malaysia. Ia akan dijual bermula 28 Julai 2017 dan boleh dibeli di stor konsep vivo serta pengedar sah vivo di seluruh Malaysia.

BACA  Kerangka Projek Pendigitalan Kad Pengenalan Sedang Dibangunkan