fbpx

Lebih Setengah Juta Orang Diperdaya Pasang Malware Dari Play Store, Anda Salah Seorang Daripadanya?

Jutaan APP di Play Store boleh anda muat turun pada hari ini. Tapi tahukah anda, dalam kalangan APP itu, ada yang cuba ambil kesempatan keatas kejahilan anda? Seorang penyelidik keselamanta daripada ESET memaklumkan dia mengenal pasti 13 APP di Play Store yang mungkin menyuntik malware ke dalam telefon anda tanpa anda sedari.

Kesemua 13 APP itu dibangunkan oleh orang yang sama iaitu Luiz O Pinto dan berada dalam kategori gaming. Modus operandi pencerobohan APP ini ke atas anda adalah seperti berikut:

  • Pengguna memasang APP
  • Apabila APP dilancarkan, pop-up mesej rosak akan terpapar
  • Ikon APP akan hilang daripada telefon

Tidak terhenti di situ, walaupun ikon APP hilang, perisian itu masih beroperasi di latar telefon dengan memuat turun malware daripada luar. Ia mendedahkan telefon anda kepada serangan siber tanpa anda ketahui.

Walau bagaimanapun, APP yang dilaporkan ini sudahpun diturunkan oleh pihak Google selepas dilaporkan. Tapi anda perlu berjaga-jaga, 13 APP daripada 1 juta adalah 0.000013%.

Adakah anda yakin yang sistem keselamatan Google Protect secanggih itu? Walau apapun, pastikan anda memua turun APP daripada pembangun yang dipercayai sahaja.

Anda boleh baca langkah-langkah yang boleh diambil untuk kekal selamat di ekosistem Android di sini.

[Sumber: TechCrunch]

BACA  DuitNow QR akan menyatukan semua sistem pembayaran bank dan eWallet