Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Mula dibina 7 tahun lalu, Ark Os oleh Huawei dikhabarkan 60 kali lebih pantas dari Android

Berikutan penarikan lesen Android atas arahan kerajaan Amerika Syarikat, sebuah syarikat pengeluar telefon pintar, Huawei membuat keputusan untuk tampil dengan sistem operasinya sendiri yang dikenali sebagai Ark OS pada peringkat global dan Hongmeng OS di China.

Menurut Huawei, pihak mereka sudah mula membina sistem operasi mereka sejak 7 tahun lepas lagi dan ia juga sudah siap serta bersedia untuk dilancarkan.

Hauwei P30 Pro

Selain itu, ia juga dikhabarkan 60 kali lebih laju berbanding sistem operasi Android keluaran Google dan akan mula dilancarkan di peringkat global pada tahun 2020.

Menurut Ketua Pegawai Teknologi Huawei, sistem operasi tersebut boleh menjalankan aplikasi Android berikutan daripada kerjasama antara pihak Huawei sendiri dengan Aptoide. Bukan itu sahaja, terdapat juga ura-ura bahawa sistem operasi tersebut mampu menjalankan aplikasi dari iOS.

Huawei Mate 20

Walaubagaimana pun, ia belum lagi pasti kerana setakat ini, masih lagi tiada antaramuka rasmi OS dari Huawei. Jadi, agak sukar untuk mengulas mengenainya.

Namun berdasarkan beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Huawei sendiri, ia dilihat mampu menggugat Android.

Sumber: Digital Phablet, Tech Solution Club

BACA  Galaxy Note 20 dan beberapa peranti Samsung akan dilancarkan pada 5 Ogos