fbpx

Adakah ini rupa Huawei Mate 30?

Huawei boleh dikatakan peneraju rekaan telefon pintar masakini. Mana taknya, rekaan kamera empat segi di Mate 20, seperti ditiru oleh Google dan Apple untuk telefon pintar Pixel 4 dan iPhone 11 akan datang.

Sedang ramai mahu membuat kamera empat segi, Huawei seperti merancang untuk membuat rekaan berbeza untuk telefon pintar akan datang. Perkara ini ditemui menerusi satu gambar yang dimuat naik di weibo.

Huawei Mate 30 dijadualkan akan dilancarkan pada bulan Oktober akan datang. Menerusi gambar di weibo ini, ia dikatakan kaca belakang untuk Mate 30 Pro dengan bulatan besar di belakang. Walaupun ia satu perubahan dalam rekaan, ia amat mirip dengan rekaan yang diguanakan Motorola dalam kebanyakan telefon pintar mereka.

Logo Leica masih terdapat padanya, menandakan Huawei masih meneruskan kerjasama mereka dengan Leica. Terdapat beberapa nombor di sebelah logo Leica yang pastinya memberikan ciri-ciri kamera padanya, tetapi terlalu kabur untuk dibaca.

Walaupun tiada maklumat tentang kamera, ia berkemungkinan memiliki spesifikasi sama seperti Huawei P30 Pro. Antaranya kamera utama 40MP F1.6, kamera ultra lebas 20MP F2.2 dan kamera telefoto 8MP F3.4 dengan 5x zum optikal. Ia mungkin dilengkapi kamera keempat ToF untuk pengesan kedalaman yang lebih jitu.

Selain itu, siri Mate sering datang dengan pemproses baru Kirin. Untuk Mate 30, dijangka cip Kirin 985 atau 990 dengan keupayaan 5G diperkenalkan bersama Mate 30.

Sumber: Weibo, PhoneArena

BACA  Kereta Back to The Future ini boleh membuat aksi drift sendiri tanpa pemandu