WhatsApp di KaiOS kini sedia digunakan di Nokia 8110

Pengguna telefon mudahalih asas kini boleh menggunakan aplikasi permesejan popular, WhatsApp jika telefon tersebut menjalankan sistem operasi KaiOS. WhatsApp kini sedia dimuat turun menerusi KaiStore untuk peranti KaiOS dengan RAM sekurangnya 256MB.

WhatsApp di KaiOS menyokong fungsi permesejan dan panggilan, termasuk enkripsi hujung-ke-hujung seperti di Android dan iOS.

Sebelum ini, WhatsApp di KaiOS diperkenalkan di telefon JioPhone di India, dan telah diuji pada telefon Nokia 8110 juga di India. Hari ini ia boleh digunakan di seluruh dunia.

Terdapat 7 model telefon yang menggunakan KaiOS buat masa ini iaitu Cat B35, Doro 7060, JioPhone (Reliance Jio), JioPhone 2 (Reliance Jio), MTN Smart, Nokia 8110 (HMD Global), dan Orange Sanza.

Ciri-ciri Nokia 8110 yang asli

Di peringkat antarabangsa, Nokia 8110 merupakan telefon mudahalih yang boleh didapati dengan mudah. Ia menawarkan fungsi telefon mudahalih asas dengan kos rendah dan bateri yang tahan lama. Malah tidak perlu pening dengan pilihan aplikasi yang pelbagai di telefon pintar.

WhatsApp kini seperti sudah menjadi keperluan dalam komunikasi. Malah dengan antaramuka yang mudah, ia bersesuaian untuk digunakan di telefon mudahalalih asas seperti KaiOS.

KaiOS ialah sebuah sistem operasi yang amat ringan, tercipta dari idea Firefox OS yang diabaikan. Ia kemudiannya menerima dana dari Google dan dilengkapi dengan beberapa perkhidmatan Google di KaiOS seperti Assistant, Maps, YouTube dan Search.

Sumber: The Verge