Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

TNB Rugi RM3.2 Juta Dek Lombong Haram Kriptowang

Bulan lepas kami laporkan tentang rampasan mesin melombong kriptowang yang menyebabkan ketakstabilan dalam grid tenaga di Iran, kali ini perkara yang hampir serupa turut berlaku di Malaysia. Menurut Tenaga Nasional Bhd. (TNB) mereka telah menyerbu 33 premis di sekitar Kuantan, Pahang yang disyaki dijadikan ladang kriptowang.

Contoh kelengkawapan melombong kriptowang

Melombong kriptwoang tidak salah, tapi yang menjadi kesalahan adalah mereka telah mencuri tenaga yang bernilai RM3.2 juta daripada TNB. Ia dilakukan dengan cara mengambil terus elektrik daripada grid tanpa melalui meter.

Apabila serbuan dilakukan di salah satu premis di Jaya Gading, TNB mendapati bacaan meter cumalah 3 ampere sedangkah premis itu sedang menyedut 1,500 ampere arus. Hasilnya, pencuri hanya membayar RM219 per bulan sahaja iaitu kos penyejuk komponen melombong sedangkan jika diambil kira kos untuk menjalan semua mesin melombong, mereka sepatutnya dicas RM108,000 per bulan.

Pihak TNB memohon kepada anda yang prihatin untuk melaporkan sebarang salah laku kecurian tenaga di TNB Careline 1 300 88 5454 ataupun emel terus ke [email protected]

Sumber: MalayMail

BACA  Xiaomi ada powerbank baru yang besar tapi tak boleh bawa naik pesawat