Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Mengiklan di Facebook akan dikenakan cukai digital 6%

Selepas Google dan Amazon, kini Facebook pula mengumumkan akan muka mengutip cukai perkhidmatan 6% untuk jualan iklan di Malaysia bermula 1 Januari 2020. Perkara ini selaras dengan pengumuman kerajaan Malaysia yang memperkenalkan cukai untuk perkhidmatan digital yang diumumkan pertama kali dalam pembentangan belanjawan tahun lepas.

Menurut notis yang dikeluarkan Facebook, perkara ini akan memberi kesan kepada pengiklan yang menetapkan negara “Sold To” ke Malaysia, di dalam alamat perniagaan atau peribadi mereka. Cukai perkhidmatan ini akan ditambah setiap kali pengguna dicaj untuk iklan, tidak kira bagi perniagaan atau peribadi.

Facebook juga menerangkan, jika bayaran iklan dibuat manual, cukai akan ditambah apabila mencapai tahap bil dikeluarkan. Sebagai contoh, jika pengguna membelanjakan sejumlah USD100 untuk iklan di Facebook, pengguna akan menerima bil sebanyak USD100 untuk iklan kos bersama cukai perkhidmatan 6% di atasnya. Jadi jumlah yang perlu dibayar ialah USD106.

Cukai Digital yang diperkenalkan kerajaan merangkumi perkhidmatan digital seperti penstriman muzik dan video, pembelian perisian dan games, serta pengiklanan digital. Ia diadakan untuk menyelaraskannya dengan perniagaan tempatan yang turut menawarkan perkhidmatan digital dan dijangka memberi pendapatan kepada negara sebanyak RM2.4 bilion setahun.

Sumber: Facebook

BACA  Terbang tanpa had ke seluruh Malaysia dengan Firefly Travel Pass