EPL Diteruskan Di Stadium “Emptyhad” Dengan Audio Sorakan Palsu

Manchester City telahpun menewaskan Arsenal dengan 3 gol berbalas kosong sejurus musim EPL diteruskan. Seperti kebanyakan acara sukan yang lain, EPL tidak terlepas daripada mengamalkan norma baharu dalam penganjuran acara sukan dikala COVID-19. Perlawanan tersebut berjalan dalam stadium kosong dengan kehadiran orang-orang penting sahaja.

Untuk mengisi kekosongan itu, penonton di rumah masih mendengar bingit stadium hasil kerjasama Sky Sports dengan EA Sports. Objektifnya adalah untuk mensimulasikan kehangatan atmosfera Liga Perdana Inggeris seperti kebiasaannya.

Selain perlawanan antara Man City dengan Arsenal, satu lagi perlawanan yang berlangsung dalam hari yang sama ialah Aston Villa dan Sheffeld United, yang berkesudahan 0-0.

Dalam hal yang berkaitan, La Liga turut menyambung kempen mereka baru-baru ini, tapi pendekatan mereka lebih radikal daripada EPL. Bukan sahaja mereka melapiskan bunyi sorak stadium, mereka turut menampal animasi penonton yang katanya boleh memaksimumkan impak semasa menonton.