Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Anda bersedia untuk lihat flagship Huawei diperkasa Snapdragon?

Kelibat Mate 40 masih samar-samar di hujung terowong. Masih tiada maklumat konkrit tentang cip apa yang akan Huawei gunakan untuk memperkasakan telefon flagship 2020 mereka ini. Sungguhpun mereka masih punya cip dalam simpanan, ramai yang katakan yang ia tidak mampu menampung permintaan global.

Mana taknya, semua telefon yang dilancarkan selepas Huawei P40, mereka menggunakan cip MediaTek dan hanya untuk pasaran tempatan.

Namun begitu, menurut laporan, Huawei kini sedang mempertimbang beberapa solusi berkaitan cip ini dan salah satunya adalah menggunakan produk cip Qualcomm Snapdragon.

Qualcomm sudahpun menghantar permohonan lesen untuk berurus niaga dengan Huawei kepada A.S

Hal ini kerana, ada berita daripada sana menyatakan yang Qualcomm telah menyerahkan permohonan untuk memperoleh lesen bagi berurus niaga dengan Huawei. Dalam pada masa yang sama, Qualcomm juga melobi pentadbiran Trump untuk merealisasikan lesen itu dengan alasan, Qualcomm berbillion dollar pergi ke pesaing mereka tanpa perlu berebut.

Cip hasilan sendiri Huawei, Kirin, setakat ini tidak boleh dihasilkan oleh TSMC akibat sekatan dagang yang dikenakan sejak awal tahun ini. Sehingga 15 September 2020 lalu, TSMC telah menyudahkan semua tempahan cip Huawei dan tidak lagi menerima tempahan selepas tarikh tersebut.

Sumber

BACA  TuneTalk beri 1GB percuma selama 24 jam akibat gangguan rangkaian Celcom