Jam pintar OnePlus Watch tiba dengan rasminya di Malaysia

OnePlus Malaysia turut mengumumkan penjualan jam pintar pertama mereka, OnePlus Watch semasa pelancaran siri OnePlus 9. Ia akan mula dijual di Malaysia pada 18 Mei 2021.

Harga rasmi OnePlus Watch di Malaysia telah ditetapkan pada RM699. Hanya ada satu warna dalam jualan awal ini iaitu Astral Black. Tiada sebarang promosi seperti hadiah percuma atau diskaun untuk jualan hari pertama OnePlus Watch.

OnePlus Watch akan dijual secara eksklusif pada 18 Mei 2021 di Stor Rasmi OnePlus di Shopee. Selepas itu, ia boleh dibeli dari kedai fizikal seperti Senheng, Senq, Sentrqi dan 3XE bermula 22 Mei 2021.

Spesifikasi

OnePlus Watch memiliki skrin AMOLED bulat berdiameter 1.39-inci. Badannya diperbuat daripada besi tahan karat 316L dengan dua butang fizikal terletak di tepi. Sebagai jam pintar, ia boleh memaparkan pelbagai notifikasi dari peranti. Manakala storan 4GB padanya boleh menyimpan sekitar 500 lagu.

OnePlus Watch memiliki bateri yang boleh bertahan sehingga 2 minggu dan ia kalis air dan debu IP68 serta tahan tekanan sehingga 5ATM. Jam ini turut dipasang GPS di dalam untuk menjejak lokasi tanpa peranti.

OnePlus Watch juga dilengkapi pelbagai sensor dan pemantau. Antaranya sensor pemecut, giroskop, geomagnetic, pemantau denyutan nadi bersama sensor oksigen dalam darah (SpO2), sensor cahaya, dan sensor tekanan.

Jam pintar ini turut boleh digunakan untuk membuat panggilan terus dari pergelangan tangan, menggunakan pembesar suara dan mikrofon yang terbina di dalamnya.