Guru bantu murid ganti telefon Yes Altitude 3 yang meletup

Kecoh minggu ini tentang telefon pintar Yes yang diberi percuma kepada pelajar dan keluarga B40 untuk pembelajaran dalam talian (PdPR). Bermula daripada pemberian oleh Menteri Besar Perak, sehinggalah ada insiden telefon Yes meletup dan bantuan dihulur oleh Xiaomi.

Dalam satu lagi kes lain, seorang pelajar berkongsi kisah telefon pintar adiknya. Menurutnya, telefon pintar jenama Yes itu, terbakar ketika sedang dicas. Ia adalah Yes Altitude 3, model sama seperti kes telefon Yes meletup sebelum ini.

Menurut Fatin, telefon pintar itu diterima secara percuma menerusi program yang dianjurkan YTL Foundation. Program ini memberikan telefon pintar percuma bersama data percuma selama setahun.

Adik Fatin telah memaklumkan kepada cikgunya mengenai perkara ini dan menjelaskan, dia mungkin tidak dapat menyertai kelas dalam talian kerana terpaksa berkongsi telefon pintar dengan adiknya.

Sehubungan itu, guru SBPI Temerloh, Haspul Nizam Deraman telah membuat kutipan derma bersama PIBG sekolah dan mendapatkan sebuah telefon pintar baru untuk adik Fatin. Ia adalah telefon pintar Vivo Y12s yang lebih berkuasa, bersama kad sim Digi dan data untuk sebulan.

Vivo Y12s memiliki cip Mediatek Helio P35, RAM 4GB dan storan 128GB. Skrinnya sebesar 6.51-inci dan bateri berkapasiti 5,000mAh. Harga rasminya di Malaysia adalah RM699. Sudah pasti ia adalah naik taraf yang jauh lebih baik daripada Yes Altitude 3.

[Sumber: Lowyat.net, Facebook]

Bacaan Berkaitan