Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

New Zealand tarik balik larangan terhadap Huawei

Lebih 6 bulan sebelum Amerika Syarikat (AS) menyekat Huawei dari berurusan dengan mana-mana syarikat dari AS, mereka telah terlebih dahulu mengharamkan penggunaan perkakas Huawei dalam pembangunan rangkaian 5G. AS juga telah menghasut rakan sekutu mereka seperti Australia, Jerman, Jepun, Itali, Kanada dan New Zealand untuk turut serta dalam larangan 5G ini.

Spark merupakan salah satu syarikat telekomunikasi di New Zeland, pada bulan November 2018 telah memaklumkan mereka dinasihatkan oleh kerajaan New Zealand untuk tidak menggunakan produk Huawei dalam pembangunan rangkaian 5G mereka. Tetapi kini, mereka mengumumkan akan menggunakan produk Huawei bukan sahaja dalam rangkaian 5G mereka tetapi sebagai penyedia perkakas salah satu dari 3 yang utama, selain Nokia dan Samsung.

Perkara ini dilihat sebagai kesinambungan dari kenyataan Perdana Menteri New Zeland, Jacinda Ardern pada bulan April lepas yang mengatakan, mereka tidak menyekat Huawei 5G malah tidak juga akan mengubah polisi negara atas desakan AS.

AS yang membuat sekatan penuh terhadap Huawei telah memberi penangguhan kali ketiga selama 90 hari lagi kepada mana-mana syarikat di AS untuk berurusan dengan Huawei. Penangguhan ini memberi kelonggaran kepada syarikat AS untuk meneruskan urusan sebelum larangan pada bulan Mei, mengakibatkan produk baru Huawei bertemu kesukaran untuk dipasarkan. Salah satu darinya ialah telefon pintar siri Mate 30 yang tidak dilengkapi Google Mobile Services (GMS) kerana larangan tersebut.

Sumber: Gizchina

BACA  Huawei Watch Fit & FreeLace Pro boleh didapati di Malaysia bermula 9 September 2020