Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei Lepasi Paras 230 Juta Dalam Pengedaran Telefon Pintar 2019

Dengan segala macam masalah terutama yang berkaitan perang dagang antara A.S dan China, Huawei seperti tak terasa impaknya apabila sudahpun mengedarkan lebih 230 juta telefon pintarnya ke seluruh dunia.

Ia 24 juta lebih banyak berbanding jumlah edaran keseluruhan tahun 2018, itupun tahun ini masih ada baki beberapa hari lagi. Nampaknya tiada masalah untuk mereka mengaut lebih 4 juta jika kekalkan momentum tahun sudah.

Laporan pengedaran telefon pintar untuk 2018 (sumber)

Berita tentang 230 juta itu dikongsikan CEO Richard Yu sendiri. Ia sekali lagi mengukuhkan kenyataan bahawa Huawei tak perlukan Google untuk jadi nombor satu.

Walaupun tak beri kesan terhadap Huawei, tanpa Google, pengguna di luar China sangat merasai tekanannya. Contohnya, Huawei Mate 30 Pro di Malaysia hadir di Malaysia tanpa Google Mobile Services (GMS) dan anda perlu terima jemputan khas semata-mata untuk membeli telefon itu.

Kemudian, tablet terbaru Huawei Mediapad M6 yang ada tanda harga sangat menarik pun sudah tentu akan sukar menarik pengguna yang sangat bergantung pada GMS sebab banyak APP yang tak boleh digunakan terutamanya APP perbankan.

Sumber: Android Authority, Gambar Pemuka

BACA  Storan WD Blue SN550 NVMe semakin murah dan lebih pantas dari SATA SSD