Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Rumusan Pas Internet Prabayar 2020: Celcom Yoodo

Yoodo adalah antara penyedia servis telco jenis baru. Baru daripada segi tiada kedai fizikal untuk beli pek permulaan dan tiada outlet untuk tambah nilai. Hal ini kerana, semuanya, daripada pendaftaran hinggalah ke perkhidmatan pelanggan, dilakukan melalui APP di telefon.

Baca tawaran Celcom Xpax

Baca tawaran Digi Prepaid Live

Baca tawaran Hotlink RED & Hotlink Superrr

Baca tawaran U Mobile Funz Unlimited

Baca Tawaran Yes 4G LTE

Ada beberapa produk seperti Yoodo dalam tahun 2019 tapi masuk ke 2020, mereka macam sudah mati. Anda tentu masih ingati Digi Tapp dan Hotlink Ookyo.

Pas Internet yang ditawarkan Yoodo lain daripada yang lain. Anda boleh suai padan jumlah data, SMS, dan suara sebelum anda melanggannya. Untuk berbuat demikian, anda boleh leretkan slider khas yang ada dalam APP Yoodo (Android & iOS).

Contoh gambar di atas adalah langganan untuk 30GB data yang sah untuk sebulan. Untuk bayaran RM35 sahaja, kos per GB anda adalah RM1.67/GB. Mari kita lihat untuk telco lain, apa yang anda dapat untuk RM35.

  1. Digi Prepaid Live, anda boleh langgan BigBonus RM35 yang berikan 8GB data, 2GB BigBonus (1pm – 7pm), dan panggilan tanpa had. Itu belum termasuk kuota video dan muzik yang dikepilkan bersama pelan Digi Prepaid Live setiap bulan.
  2. Celcom Xpax, anda boleh langgan pas RM30 yang berikan 5GB data, akses iFlix, kuota YouTube tengah malam, dan fungsi Data Rollover.
  3. Maxis Hotlink, anda boleh langgan pas MR35 yang berikan kuota 6GB dan kuota chat/social/video sebanyak 10GB setiap bulan.
  4. U Mobile ada beberapa pilihan, tapi untuk kuota Internet tanpa had, anda boleh langgan GX30.
  5. Yes 4G ada pas RM30 yang berikan kuota Internet sebanyak 20GB.
    Nampak macam telco lain lebih berbaloi jika daripada segi data. Tapi untuk tempoh sah, Yoodo adalah yang paling murah. Jika anda hanya ingin “parking” nombor telefon anda tanpa perlu berbelanja sekurang-kurangnya RM30 sebulan untuk kekalkannya aktif, Yoodo-lah yang paling murah.
BACA  UNBOX: Asus ROG Phone 3 dan cara menggunakannya sebagai telefon gaming

Untuk RM3/bulan, hanya habiskan RM36 saja untuk simpan nombor anda. Bukan itu saja, mereka ada beberapa pas add-ons untuk nikmati 20GB data pada harga serendah RM5 sebulah.

Buat peminat PUBG Mobile, Yoodo berikan data percuma setiap bulan.

Kekurangan Yoodo

Tapi Yoodo bukanlah telco yang sempurna. Kekuranganya ng dimilikinya adalah ia ada sokongan penghantaran SMS ke servis kod pendek yang terhad. Contohnya, anda perlu hantar SMS “YES” keluar, tentunya tak boleh.

Ada kalanya, kod TAC bank tidak masuk disebabkan halangan ini. Ia menyukarkan urusan perbankan yang mengguna pakai kaedah SMS untuk tujuan keselamatan.

Layari laman rasmi produk untuk maklumat lanjut.