Pengeluaran dan pelancaran model X50 tidak terjejas walaupun Proton dibelenggu isu COVID-19

Maklumat terbaru daripada pengeluar kereta Proton adalah seramai 50 kakitangan mereka di ibu pejabat Shah Alam disahkan positif COVID-19. Kes indeksnya berpunca daripada jabatan R&D manakala baki 49 kes lain dari Jabatan Kejuruteraan.

Proton X70

Rentetan daripada perkara tersebut, kami telah bertanya kepada Proton tentang jadual pelancaran dan pengeluaran Proton X50 yang sudahpun dibuka tempahannya.

Menurut Proton, jadual mereka tidak terjejas buat masa ini. Asalnya majlis pelancaran secara fizikal dirancang, namun ia telah ditukar kepada secara maya. Ini bukanlah kali pertama majlis pelancaran maya dilakukan kerana sebelum ini, Proton Saga Edisi Ulangtahun Ke-35 diumumkan secara livestream Facebook.

Proton Saga Edisi Ulangtahun ke-35

Daripada sudut pengeluaran, Proton menjamin yang kapasiti pengeluaran tidak terjejas sama ada model X50 ataupun model X70 sedia ada kerana kilang pemasangan terletak di Tanjung Malim, Perak.

Proton X50

Berbalik kepada Proton X50, sehingga kini tiada harga rasmi dikongsikan oleh pengeluarnya walaupun tempoh tempahan sedang berjalan sekarang.