Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

SBM #12 | Tony janji pulang wang pelanggan AirAsia, PDRM tubuh CCID & 3 aksesori game baru Realme

Antara berita yang diketengahkan ialah, Bagaimana wang pelanggan AirAsia akan dipulangkan? Instagram Reels boleh duet macam Tiktok? Dan kenapa PDRM tubuhkan CCID Scam Response Centre?

1. PDRM tubuh CCID

Disebabkan semakin banyak jenayah Macau Scam dilaporkan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) ambil tindakan lebih aktif dengan menubuhkan pusat sehenti CCID Scam Response Centre, atau Pusat Tindakan Penipuan CCID. Ketahui fungsi pusat sehenti itu di sini.

2. Tony janji pulangkan wang 450,000 pelanggan AirAsia

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tony Fernandes ada muat naik video terangkan tentang masalah pemulangan wang pelanggan yang sedang diusahakan oleh AirAsia. Tetapi Tony janji kepada pelanggannya bahawa pembayaran balik pasti akan diselesaikan semuanya. Berita penuh di sini.

3. Mi 11 Ultra & Mi 11 Pro

Xiaomi telah Mi 11 Ultra dan Mi 11 Pro. Kedua-dua model ini adalah yang pertama dari Xiaomi ada kalis air IP68. Ia disertakan cip Snapdragon 888 dan bateri 5,000 mAH. Spesifikasi penuh di sini.

4. Pengguna Instagram boleh berduet video di Reels

Instagram tambah satu fungsi baru pada Reels, ia dinamakan “Remix this Reel“. Konsep remix ini ialah duet, maksudnya, anda boleh rakam video anda di sebelah video asal pengguna lain yang anda pilih. Ketahui cara menggunakannya di sini.

5. Tiga aksesori baru Realme tiba

Realme Malaysia umum ketibaan 3 produk aksesori untuk bermain game di telefon pintar iaitu Realme Mobile Game Finger Sleeves, Realme Cooling Back Clip dan Realme Mobile Game Controller. Maklumat lanjut di sini.

6. Jadi jurubaik pulih iPhone yang sah melalui program ini

Apple ada sediakan satu program yang bernama Independent Repair Provider. Ia membolehkan pihak ketiga mendapat akses kepada alat ganti tulen Apple dan seterusnya lakukan baik pulih iPhone dan Mac. Untuk ketahui cara sertai program tekan sini.

7. Cabotage mungkin sebabkan Malaysia terlepas sertai Echo dan Bifrost

Malaysia Internet Exchange (MyIX) menyarankan kerajaan Malaysia supaya pertimbangkan semula pemansuhan pengecualian cabotage terhadap kapal yang selenggara kabel dasar laut, kerana mereka melihat ini satu kerugian besar buat negara. Berita lanjut di sini.