Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

SBM #6 | Program Imunisasi Covid-19 akan bermula, SKMM siasat Sugarbook, Mi11 tiba di Malaysia

Antara berita yang diketengahkan dalam episod minggu ini ialah, apakah strategi pemberian vaksin Covid-19 dan siapa terima vaksin itu nanti? Kenapa Sugarbook di siasat? dan banyak lagi berita lain.

1. Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan

Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan menjanjikan vaksin percuma kepada penduduk Malaysia yang layak. Proses vaksinasi terbahagi kepada tiga fasa dan ada lima cara untuk mendaftar bagi mendapatkannya. Kupasan lanjut di sini.

2. SKMM siasat Sugarbook

SKMM jalankan siasatan ke atas aplikasi Sugarbook untuk mengenal pasti sama ada ia berdaftar di Malaysia atau hanya diguna pakai di negara ini. Tindakan undang-undang akan dikenakan jika ia berdaftar di Malaysia dan mempunyai transaksi tidak bermoral. Tekan sini untuk berita lanjut.

3. Mi 11 tiba di Malaysia

Mi 11 adalah telefon pintar pertama Xiaomi dengan kuasa Snapdragon 888 5nm. Yang ditunggu ialah kemunculan kepala pengecas di dalam kotak Mi 11 set Malaysia. Majlis pelancarannya diadakan 25 Februari 2021 di Facebook Xiaomi Malaysia. Perincian maklumat di sini.

4. DidikTV mula beroperasi

DidikTV KPM baru sahaja mula beroperasi pada 17 Februari lalu. Ini merupakan salah satu pilihan buat pelajar yang tidak mempunyai peranti sesuai dan kekangan akses internet untuk terus ikuti pelajaran dari rumah. Baca lebih lanjut di sini.

5. Malaysiakini disaman RM500 ribu

Mkini Dot Com Sdn. Bhd. diarah oleh Mahkamah Persekutuan untuk membayar saman bernilai RM500,000 selepas didapati menghina mahkamah. Ketahui kes yang berlaku di sini.

6. Astro Ulti, kotak tv internet baru Astro

Astro melancarkan kotak TV terbarunya, Astro Ulti. Ia menyokong resolusi sehingga HD penuh dan boleh dihubungkan ke internet melalui WiFi. Ini merupakan pilihan lebih murah berbanding Astro Ultra. Harga pakej dan perincian Astro Ulti di sini.

BACA  Jualan produk Apple lepasi paras USD100 billion, pertama kali dalam sejarah menurut laporan Q1 2021

7. Proton lancarkan Black dan R3 Edition

Proton lancarkan empat model istimewa untuk barisan kenderaan sedia ada. Model yang diketengahkan ialah Proton Persona, Exora, Saga dan Iriz. Dua model dinaik taraf menjadi Black edition dan dua menjadi R3 edition. Prestasi dan harga jualan di sini.